Fla’ u’ – der kommer en jet-jawer’.
Åh, hvor er det herligt. Den klingende fynske dialekt kommer dansende ind i ørerne, lige så snart man har passeret en af broerne til den skønne ø.
Nogle vil måske gøre lidt grin med den lidt pudsige udtale, men man skal lige huske, at Dansk Sprognævn altså har hovedkontor i Bogense. Derfor må det vel være fynboerne, der udtaler alting rigtigt her i vores lille land.
Så fynsk er det korrekte dansk. Ok så. Men tak for det. For hvor ER det charmerende.
En anden fynsk ting der også passer helt ind i min forestilling om det ægte danske, er landskabet. Skønne bakker, flotte udsigter og bugtede veje.
Top så lige det hele op med stokroser og bindingsværk. Gadekær og brosten. Slotte og bøgeskove. Og fynske mejeriprodukter. Så bliver det bare ikke ret meget bedre.
Fynsk forår på steroider
Vinden bed koldt fra nord, men forårssolen skinnede fra en krystalklar blå himmel. Så det var den perfekte dag til både lange underhylere, solbriller og en tur på motorcykel.
De allermest ivrige fynboer havde allerede fået stillet en grøntsagsbod op i vejkanten, og der herskede hektisk aktivitet i de kæmpestore drivhuse. Jeg kørte ad de krøllede veje i retning mod Otterup på Nordfyn, og jeg nød hver en meter.
Min Yamaha XT 1200 Super Ténéré virkede også ualmindelig oplagt. Det var næsten som om, at den havde fanget, at dette ikke bare var en forårstur til Fyn.
Turen var nemlig den næste i rækken af rejser under konceptet Expedition Kefir.
Du har måske allerede læst om Expedition Kefir. Hvis ikke, kan du finde mere om emnet her.
Den ultrakorte version er, at jeg gerne tager min motorcykel og drager ud til de mest interessante mejeri-hotspots, jeg kan finde. I ind- og udland. Over stok og sten.
Jeg forsøger at finde historierne bag, smager produkterne og taler med de stolte fagfolk. De allermest unikke og fantastiske produkter der findes, kan så optages i Den Hellige Mælke-gral.
En udmærkelse, der ikke findes ret meget flottere.
Nå, men først var der motion til dækkene og chaufførens sanser. Vejene omkring eksotiske landsbyer som Jullerup, Rostrup og Bolmerod krævede nemlig fuld opmærksomhed.
Køreoplevelsen var intens og berusende på de små veje. Og Yamaha’en fik brugt det meste af repertoiret mellem sejtræk og brøl. Hvor var det fedt.
Jeg forsøgte mig endda med at lægge knæet lidt ud i svingene. Sådan lidt racer-agtigt, du ved. Det hjalp nu ingenting. Men skidt med det.
Åh, jeg elsker Fyn
Ostehuset i Otterup
Man skal som bekendt stoppe mens legen er god, så jeg trillede andægtigt og stille ind i den nordfynske by Otterup. Torvet i centrum var i gang med at få et tiltrængt ansigtsløft, men der herskede alligevel hektisk aktivitet.
Fynboerne gjorde klar til Påskens familiebesøg, og det var åbenbart ikke kun fynsk æggekage og médister, der skulle på frokostbordet. Der kunne også spottes indkøb af ost.
For netop her på torvet ligger Ostehuset. En flot og hyggelig butik, der byder på alverdens oste og andre gode sager. Jeg faldt lidt i staver foran den veludstyrede køledisk, så ejeren kom mig i møde og spurgte, om jeg manglede hjælp.
Jeg fik hurtigt svaret, at jeg var mejerist og på udkig efter oste produceret på Fyn. Jeg kunne dog forstå, at manglende leverancer fra Gundestrup Mejeri på Sydfyn betød, at der ikke var Fynbo ost i butikken. Så der kom hurtigt fokus på rygeost.
Ostene blev flot præsenteret af indehaveren, og endda med information om, at butikken selv ryger de neutrale oste fra produktionen fra det fynske Kirkeby & Thrane Mejeri. Rygningen tager kun ca 30 sekunder, og sker med ostene liggende på en rist placeret over rygende havrehalm.
Jeg skyndte mig at købe en ½ rygeost produceret af sødmælk. De flotte aftegninger på skorpen vidnede om den intense og tilsigtede rygning. Jeg glædede mig til at smage, for indehaverens entusiasme var ikke til at tage fejl af, og osten duftede skønt og så fantastisk ud.
So far so good – men jeg måtte videre. Osten kom i køletaske, og Yamaha’en kom i gear.
For sent til vinfesten
Der var ingen jet-jawer over Beldringe Lufthavn denne forårsdag, men der var 4 biler på parkeringspladsen. Så det vidnede da om en smule liv.
Og ganske rigtigt. I Flyver-café’en var der både hyggeligt og varmt, og jeg blev budt hjerteligt velkommen. Der var lidt Top Gun stemning over stedet, varm kaffe på kanden og musik fra før, verden gik af lave.
Videre gik det sydpå. Endnu engang ad de skønneste veje, man kan forestille sig. Det blev også en smule varmere, og det bidrog uden tvivl til den gode stemning bag visiret.
Jeg passerede flere landsbyer, der emmede af forårskåd byggeaktivitet. Flotte renoveringer og lækre nyopførte huse vidnede om, at det på disse kanter igen er blevet populært at bo i mindre landsbysamfund.
Og med Odense lige i nærheden, er der jo ikke noget at sige til det.
En anden god grund til at bosætte sig i landsbyerne kunne også være, at man kommer tættere på et de fynske mejeri-udsalg. Det gør man i hvert fald i Allested-Vejle.
Der har Løgismose indrettet sig i mejeribygningerne og producerer forskellige lækre produkter, der kan forkæle dine smagssanser.
Butikken har et flot udvalg af vine og naturligvis også forskellige oste. De fynske af slagsen var dog igen i mindretal.
Af egne mejeriprodukter var der kun et par bægre med rygeost og skyr. Der var ikke længere produktion af gul ost på mejeriet, og dermed bestod udvalget mest af indkøbte produkter.
Dagen før havde der været et vinudsalg, og det havde også tømt en del af oste-beholdningen. Men jeg skimmede det, der var tilbage.
På ekspedientens opfordring besluttede jeg mig for at købe et bæger med skyr. Netop varianten med jordbær og rabarber skulle være rigtig velsmagende, så den kom også ned i køletasken.
Sinai: På Fyn eller i Mellemøsten?
Et par hurtige klik på min TomTom GPS førte mig ud på endnu en spektakulær rute. Duften af nypløjet jord og synet af et enkelt mirabelletræ i blomst bekræftede mig i, at den kommende motorcykel-sæson ikke kunne have fået en bedre start.
Området omkring Svanninge Bakker forkælede mig med flere sving og flotte udsigter. Endnu et par herregårde blev passeret, inden jeg kom til Sinai Mejeri.
Kirkeby & Thrane driver her et mejeri med egen rygeost-produktion samt et velassorteret mejeri-udsalg. De flotte bygninger byder velkommen og vidner om kvalitet helt ude fra indkørslen.
Besøget i butikken blev helt fantastisk. Jeg gav udtryk for min mejeri-faglige interesse og begejstring, men blev simpelthen overmatchet af den mejerist-uddannede ekspedient.
Hun delte gladeligt ud af hendes viden og ægte passion for den fynske rygeost. Professionelt, positivt og medlevende. Man kunne ikke ønske en bedre betjening.
Jeg fik endda lov til at få et kig ind i produktionslokalerne, der stod rengjorte og stille før morgendagens produktion. De tomme dræn-forme lå klar til endnu engang at blive fyldt med ost, mens den markante duft af røg i lokalerne vidnede om, at her sker der altså noget helt specielt, når produktionen kører.
Køletasken kom frem endnu engang, og den blev fyldt med mere rygeost og et par andre gode sager.
Den Hellige Mejeri-gral
Yamaha’en fik lov at strække benene på vejen hjem. Lillebælt glimtede blåt i baggrunden, da jeg kørte forbi Assens, og Lillebæltsbroen bød på dagens sidste udsigt.
Vel hjemme tømte jeg køletasken og satte tænderne i de indkøbte mejeriprodukter. Og hvilken skøn oplevelse det blev.
Danmark har 4 oste, der har Beskyttet Geografisk Betegnelse – den såkaldte BGB mærkning. Det er Danbo, Danablu, Esrom og Havarti. Men efter min mening mangler den fynske rygeost.
Det er et helt unikt produkt, og har du ikke smagt den før, skal du gøre dig selv en tjeneste og køre til Sinai Mejeri og købe den. Afsted, afsted. Og tag allerhelst turen på en motorcykel, så du får den fulde oplevelse af det fynske landskab med i købet.
Den fynske rygeost blev derfor med største selvfølgelighed straks optaget i Den Hellige Mælke-gral. Og der kan den så indtil videre gøre Stilton-osten fra England fint selskab.
Skyr fra Løgismose må nøjes med et anerkendende nik, men den kan vel kun sammenlignes med Skyr fra oprindelseslandet Island. Og det må vel kvalificere til en motorcykel-rejse i sig selv.
Expedition Kefir til Fyn var en skøn oplevelse. Jamen altså, fynsk rygeost…tænk sig, at vi har noget så unikt i vores lille land.
Så jeg siger det lige igen:
Åhh, jeg elsker Fyn.
PS: Du kan nemt følge W MOTO ved at indtaste din email herunder. Så kommer der en lille hilsen i din indbakke, næste gang der er nyt på siden.